home
cursusaanbod
foto's
contact



















































































































































































































.

 

De permacultuurtuin is verhuisd.




Na een vertrek uit De Hortus in Haren waar we met veel plezier een aantal jaren hebben gezeten hebben we nu een prachtige nieuwe plek gevonden.
Op de biotoop ligt achter op het terijn een mooi glooiend veld vol met bramen.
We mogen hier onze ideeën uitwerken en we zijn begonnen met het verwijderen van de bramen. Deze kunnen prachtig in een houtwal verwerkt worden.
En het inkuilen van onze bomen en struiken. Een flinke klus waar we best wat hulp bij kunnen gebruiken.
Als dit klaar is kunnen we aan de gang om een ontwerp te maken en de tuin aan te leggen.
U kunt onze tuin vinden achter op de Biotoop naast de Oogsttuin. Neem wel even contact met ons op als u de tuin wilt bezoeken.



Judasoren


Eetbare paddestoelen op de vlierstruik.


'S winters is de tuin prachtig omgetoverd tot een wit bed van sneeuw met zo hier en daar de pentekeningachtige silhouetten van zaden en ranken. Een lust voor het oog. Maar ook voor de maag?
Ja we vonden tijdens het verzamelen van houtstronken voor onze rocketstove in deze natuurlijke diepvries een rijke oogst aan heerlijke paddenstoelen! Het kon niet missen dit zijn Judasoren (Auricularia auricula-judae).
Het moet zo luid het verhaal 2000 jaar geleden zijn geweest dat judas zijn oneerlijk verdiende centen in de bosjes mikte waar deze prachtige paddenstoelen uit zijn gegroeid (of er groeide oren aan de boom waar aan hij zich verhing). Kennelijk doen die centen het prima en kunnen we er nu een heerlijke maaltijd van koken.

 

1 pompoen +- 1 kilo
3 preitjes
3 takjes salie
2L koud water
2 eetlepels olijfolie
1 ui fijngesneden
1 wortel in stukjes
+- 250 g judasoren
2 teentjes knoflook fijn gehakt
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
peterselie fijn gehakt


Halveer de pompoen. Verwijder de schil en schep de pitten en het vruchtvlees er uit.
Bewaar het vruchtvlees voor een ander gerecht.
Leg de pompoenschil, pompoenpitten, salie en de prei in een soeppan. Voeg het water toe en breng op hoog vuur aan de kook.
Draai het vuur laag (of trek de houtjes wat terug uit je rocketstove) en laat dit zonder deksel een uur koken.
Zeef de bouillon en gooi de stukken op je composthoop.

terwijl het groentefond kookt verwarmt u de olie in een steelpan voeg de ui, wortel knoflook zout en de paddenstoelen toe. Bak tot alles zacht is.
Voeg dit mengsel toe aan het gezeefde groentefond en kook dit nog 15 minuten door.

Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met peterselie.

Eet smakelijk.

 

Hopelijk slaan deze paddenstoelen goed aan in onze tuin als we speciaal voor hen wat vlierstruiken gaan aanplanten.
Ze groeien namelijk heel graag op vlierstruiken.


Rocketstove bouwen.


Permatuin Hortus Haren en De Godin, eetbaar landschap organiseren Zondag 9 december 2012 12:00 tot 16.00uur de 4e Verdiepingscursus Permacultuur.


De rocketstove is in opmars. Hij is bekend in permacultuurkringen, maar ook in
derdewereldlanden, bv. in vluchtelingenkampen.
De rocketstove is een houtkachel met een bijzonder efficiente verbranding bij hoge
temperatuur. Hij heeft een horizontale, relatief kleine verbrandingskamer met een
geisoleerde schoorsteen, zodat de verbrandingsgassen zeer volledig worden verbrand.
De vlammen gaan dan ook niet omhoog maar opzij. Een rocketstove kan heel
eenvoudig en goedkoop gemaakt worden van grote blikken. Maar je kunt ook een grote
metselen in je huis en - met een gemetseld naverwarmsysteem van stenen en leem - je
hele huis ermee verwarmen!
Vandaag maken we een relatief simpele rocketstove van grote blikken. Hiermee kun je
straks heel efficient en goedkoop water aan de kook brengen of koken. Tevens is het
een warmtebron voor kleine ruimtes.
Na een korte inleiding en introductiefilm en gezamelijke lunch gaan we praktisch aan de
slag. Iedereen die dat wil, kan een eigen rocketstove bouwen.

 
Praktische informatie voor de dag
Wanneer: zondag 9 december
Tijd:
12.00-16:00 uur
Locatie:
Kerklaan 34, Haren (locatie Hortus Haren)
Kosten:
30 euro (inclusief koffie/thee, soep+salade, entree van de Hortus en
materiaalkosten)
(23 euro met Stadjerspas of Vriend van de Hortus)
Optioneel: Happy ticket of Lucky ticket:
40 euro (Happy ticket: betaal € 10,- meer en schenk een Lucky ticket)
20 euro (Lucky ticket: = € 10,- korting. Mail graag als je dit wilt ontvangen.)
Lunch:
Potluck neem iets lekkers mee om te delen voor de lunch.
Wij zorgen voor voor soep, koffie en thee
Meenemen: Iets voor de lunch. Wij zorgen voor de materialen en gereedschappen,
maar verzamel als het lukt conservenblikken, we hebben 4 stuks per
kachel nodig, van 1liter of -zelfde doorsnede maar hoger - 1,5 liter. Als je
hebt, een allesknipper en/of een combinatietang. Plak een pleister met
je naam er op.
Zorg voor makkelijke en warme werkkleren.
Informatie en aanmelding: www.permacultuurtuinharen.nl/ www.degodin.nl
Monique Wijn: info@degodin.nl, tel. 06-17308414/ Ruben Haan: ruben@rubenhaan.nl


Bodemgesteldheid en permacultuur.


Permatuin Hortus Haren en De Godin, eetbaar landschap organiseren Zondag 11 november 11:00 tot 16.00uur: een 3e Verdiepingscursus Permacultuur


Deze bijeenkomst staat in het teken van het thema:
Bodemgesteldheid en permacultuur.  Wij richten deze dag in samen met Marc Siepman (www.gevoel voor humus.nl). Als leidraad voor de dag staan een paar vragen centraal, voor bodemgesteldheid:
Welke manieren zijn er om mijn bodem op te bouwen?
Hoe bouw je de bodem op zonder hem elders te plunderen?
We willen een interactieve sfeer neer zetten, dit betekend dat iedereen ruimte krijgt om mee te doen, het wordt dus niet alleen achterover zitten en luisteren naar presentaties maar gezamenlijk onderzoeken en co-creëren.
Na de gezamelijke lunch gaan we praktisch aan de slag in de permacultuurtuin van de Hortus. We gaan samen een aantal nieuwe (verhoogde) bedden aanleggen en leren compost maken.
 
Praktische informatie voor de dag
Wanneer:  zondag 11 november
Tijd:  11.00-16:00 uur
Locatie:  Kerklaan 34, Haren (locatie Hortus Haren)
Kosten: 30 euro (inclusief koffie/thee, soep+salade + entree van de Hortus)
Happy ticket of Lucky ticket:
40 euro (Happy ticket: betaal € 10,- meer en schenk een Lucky ticket)

20 euro (Lucky ticket: = € 10,- korting. Mail als je dit wilt ontvangen.)
23 euro Stadjerspas of Vriend van de Hortus (entree Hortus gratis)
Lunch: Potluck lunch meenemen, thee en koffie worden verzorgd
Meenemen: Zorg voor warme werkkleren (eventueel regenkleren en schoenen)
Meer informatie: Monique Wijn: info@degodin.nl, tel. 06-17308414/ Ruben Haan:  ruben@rubenhaan.nl

We zien er naar uit jullie te ontvangen en hebben er zin in! Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust met een van ons contact op.

Ons streven is regelmatig verdiepingsworkshops te organiseren.
Noteer alvast in je agenda de volgende bijeenkomst:
zondag 9 december 11-16u: workshop rocketstove bouwen en kastanjes poffen



Workshop zadenteelt.


ivm wereldwijde campagne voor ‘zaadvrijheid’ van 2-16 oktober
Zondag 16 oktober 2012: 12:00 tot 16.00uur


Vandana Shiva, is Indiaas atoomwetenschapper en wereldberoemd activiste voor de rechten van boeren en inheemse zaden. Zij doet een oproep voor een wereldwijde campagne voor zaadvrijheid.
Vandana Shiva’s boodschap aan Permaculturisten wereldwijd:
Beste Permaculturisten,
Er kan geen permacultuurlandbouw zijn zonder permanente diversiteit en de mogelijkheid tot vernieuwing van de zaden. In tegenstelling tot de industriele monocultures is permacultuur afhankelijk van de samenwerking tussen de soorten – planten en dieren, eenjarigen en vaste planten. Diversiteit van zaden ligt aan de basis van de permacultuurlandbouw. Dit is waarom jullie een extreem belangrijke rol spelen in de Wereldwijde Campagne voor Zaadvrijheid, zowel om de diversiteit aan zaden te bewaren als om onze vrijheid te beschermen om zaden te mogen bewaren en te ruilen. Overal worden nu nieuwe wetten opgelegd die zaaddiversiteit, zaadvrijheid en het uitwisselen van zaden illegaal maken. Dit is waarom ik jullie uitnodig om een leidende rol te spelen in de 14-daagse voor Zaad Vrijheid van 2 oktober (Gandhi’s geboortedag) tot 16 oktober (Wereldvoedseldag). In de geest van Gandhi’s satyagraha (geweldloze ongehoorzaamheid) focussen we special op 2 oktober met een oproep tot burgelijke ongehoorzaamheid tegen onrechtvaardige wetten en roepen op tot Zaadvrijheid. Vandana Shiva
17 Augustus 2012
Om deze campagne te steunen organiseren we in de Hortus op zondag 16 oktober een workshop zelf zaden telen (zaden verzamelen en bewaren van groenten, bloemen en kruiden). Hier leer je ook hoe je actief kunt worden op zaadgebied. Als je zelf zaden hebt kun je deze meenemen om te ruilen (seed swop). We draaien 2 films, ‘Hijacked Future’ en ‘Mother Earth’. Er zullen zaden te koop zijn van ‘de godin, eetbaar landschap’. De workshop wordt gegeven door Monique Wijn, biologe, seedsaver en permacultuurdocente. De middag wordt medegeorganiseerd door vrijwilligers van de permacultuurtuin. De kosten voor deze dag bedragen € 30,- inclusief koffie/thee en entree van de Hortus (€ 7,-). 

Wij zorgen voor soep en salade bij de lunch, neem zelf brood oid mee. Zorg voor passende (warme en regenkleren en schoenen) omdat we veel buiten zijn. Fair share-principe: Happy ticket en Lucky ticket. 


Happy ticket (€ 40-):  betaal € 10,- meer en help iemand anders aan een Lucky ticket.


Lucky ticket (€ 20,-):   ontvang € 10,- korting. (Voor een beperkt aantal mensen, stuur ons een berichtje)



Bent u in het bezit van een Stadjerspas of ben je Vriend van de Hortus is de entree tot de Hortus gratis, dus zijn alle prijzen € 7,- goedkoper. (23,-). Meer informatie en aanmelding: 
Monique Wijn, info@degodin.nl 

(www.degodin.nl) 

website: permacultuurtuinharen.nl

e-mail:  ruben@rubenhaan.nl

telefoon:06-17308414 (Monique Wijn)


workshop eetbare (wilde) planten.



Verdiepingsworkshop permacultuur
Zo16 sept 2012, 10.00-17.00u

In de workshop leer je eetbare wilde planten & permacultuurplanten kennen.
Dit gebeurt oa aan de hand van plantenfamilies, zodat je de wilde eetbare planten ook elders kunt herkennen.
Voor de gezamelijke lunch verzamelen we planten en bereiden deze.
Aan bod komen tuinieren met wilde en perma-planten, gezondheidheids- en voedingswaarde, creeeren van eetbaar landschap.
Indien er voldoende tijd is bezoeken we nog een andere eetbare wilde plantentuin in Haren.

De workshop wordt gegeven in de permacultuurtuin van de Hortus in Haren door Monique Wijn, biologe en permacultuurdocente.
De kosten voor de dag bedragen 65,- inclusief koffie/thee en lunch en entree van de Hortus (7,-).
Fair share-principe: Happy ticket en Lucky ticket.
Happy ticket (70,-): betaal 15,- meer en help iemand anders aan een lucky ticket.
Lucky ticket (40,-): ontvang 15,- korting. Voor een beperkt aantal mensen, stuur graag een verzoekje.
Voor Stadjespas is de entree van de Hortus gratis, dus zijn alle prijzen 7,- goedkoper.

Meer informatie en aanmelding: Monique Wijn, info@degodin.nl

Een groepje enthousiaste vrijwilligers genieten van het bijhouden van de tuin. Een inspirerende en leerzame bezigheid.


Als je graag ook mee wilt doen dan kun je contact met ons opnemen via email.
ruben@rubenhaan.nl of info@degodin.nl
We zijn momenteel iedere donderdag ochtend gezamelijk op de tuin aanwezig.

Ontwerp van deze eetbare tuin




Deze tuin is in 2008 aangelegd. Als ontwerp is gekozen voor ronde organische vormen. De paden zijn uitgegraven en met grond zijn de bedden opgehoogd. Op de paden zijn houtsnipper aangebracht zodat we het vocht in de tuin goed kunnen reguleren.

De beplanting



De beplanting is zo gedaan dat de planten die zicht thuis voelen bij elkaar naast elkaar zijn gezet. Goede buren die onderling ziektes of plagen op een afstand houden. Dit is soms bovengronds (door geurstoffen maar ook door groeimethode) maar ook in het voor ons onzichtbare wortelgebied (bacterien en benutten van restafval van een plant). Bijvoorbeeld; selderie met met kolen, als afweer tegen rupsen, wortel met prei tegen wortelvlieg, kruiden onder fruitbomen, bloemen als afrikaantjes en goudsbloemen tussen de gewassen. Maar ook vlinderbloemigge gewassen die extra stikstof in de grond brengen. Naast bekende rassen zijn in deze tuin oude, inheemse en voedzame rassen gebruikt als; kliswortel apios, aardperen, eeuwig moes, knolcapucien, crosne, wilde rucola, kastanjewortel, Groningse kapucijners, tomatilla, boekweit, bloedzuring. Naast eenjarigge staan er ook vaste permacultuurplanten in deze tuin, o.a. alpensla, brave hendrik, eeuwige prei, siberische kool, pimpernel, alsem, allerlei kruiden.